Відповідальність за воєнні злочини

03.03.22
Що таке воєнні злочини та як їх фіксувати, щоб притягнути окупантів до відповідальності?

Відповідальність за воєнні злочини

 

І. Визначення воєнного злочину. Під воєнним злочином розуміють порушення законів та звичаїв війни. Воєнний злочин є категорією міжнародного кримінального права. Не варто плутати з поняттям “військовий злочин”, які посягають на порядок несення військової служби і є категорією національного кримінального права.

 

ІІ. Де закріплені воєнні злочини.

  • Кримінальний кодекс України
  • Римський статут
  • Женевські конвенції 1949

Склади воєнних злочинів передбачаються національним законодавством – Кримінальним кодексом України (глава ХХ), і міжнародними актами – Римським статутом, Женевськими конвенціями 1949 р. та ін. Найширший перелік воєнних злочинів закріплений в Статуті Міжнародного кримінального суду, так званому Римському статуті. Стаття 8 Римського статуту визначає, що воєнними злочинами є грубі порушення  Женевських конвенцій 1949 року

 

ІІІ. Склади воєнних злочинів

  • Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни (до 15 років позбавлення волі);
  • навмисне вбивство (довічне позбавлення волі);
  • перетворення цивільного населення, окремих цивільних осіб або демілітаризованих та безпечних зон в об’єкти нападу (позбавлення волі до 30 років або довічне ув’язнення);
  • здійснення нападу невибіркового характеру, що зачіпає цивільне населення або цивільні об’єкти, коли відомо, що такий напад буде причиною великої кількості смертних випадків та поранень серед цивільних осіб (позбавлення волі до 30 років або довічне ув’язнення);
  • умисні напади на цивільне населення як таке або окремих цивільних осіб, які не беруть безпосередньої участі у воєнних діях (позбавлення волі до 30 років або довічне ув’язнення);
  • напад на незахищені і не військові цілі міста, села, житла або будівлі або їх обстріл із застосуванням будь-яких засобів (позбавлення волі до 30 років або довічне ув’язнення);
  • пропаганда війни (до 3 років);
  • та інші

Важливо: за вчинення воєнних злочинів не має строку давності притягнення до відповідальності.

 

ІV. Хто відповідає за вчинення воєнних злочинів.

  • Комбатанти
  • Особи, що віддають накази комбатантам

Відповідальність за воєнними злочинами несуть комбатанти, а також особи, що віддають їм накази. Комбатантами є особи, які входять до складу збройних сил  воюючої країни та прирівняних до них формувань, та беруть участь безпосередньо у воєнних діях*. Особами, що віддають їм накази є верховний головнокомандувач (Президент), а також інші військові та цивільні особи (як правило, державні службовці), які можуть віддавати прямі накази комбатантам.

*Той факт, що злочин був скоєний особою за наказом уряду або начальника (чи то військового, чи цивільного) не звільняє цю особу від кримінальної відповідальності

 

  1. Судові органи
  • Міжнародний кримінальний суд (Гаага)
  • Трибунали ad hoc
  • Національні суди

Притягнення до відповідальності здійснюється за результатами розгляду судових справ у Міжнародному кримінальному суді* (м.Гаага, Нідерланди) або у створеними ad hoc судам (трибуналам). Такими судами були, наприклад, Міжнародний кримінальний трибунал по Югославії та Міжнародний кримінальний трибунал по Руанді. Нюрнбергські та Токійські трибунали також є судами ad hoc. Також національні суди України можуть розглядати кримінальні справи за вчинення воєнних злочинів, передбачених кримінальним кодексом.

* Міжнародний кримінальний суд не слід плутати з Міжнародним судом ООН, який також розташований в Гаазі, але має іншу юрисдикцію.

 

  1. Фіксація воєнних злочинів
  • Фото/відео
  • Свідки
  • Матеріальні (речові) докази
  • Особисті зізнання злочинця

Фіксація воєнного злочину полягає у збиранні доказів. Для цього необхідно зафіксувати факт вчинення воєнного злочину, із зазначенням місця та часу. За можливості необхідно фіксувати знаряддя вчинення та особу того, хто вчинив цей злочин.

Як це можливо роботи:

  • Фото/відео. Вмикайте фіксацію дати та часу або на камеру кажіть місце, дату та час. На камеру необхідно зафіксувати: місце події, суть воєнного злочину (дії злочинця), його особу або техніку зі знаками опізнавання, використану зброю, задіяні транспортні засоби з номерними знаками, спричинена шкода тощо. Якщо окремі пункти з вищезазначеного неможливо зафіксувати, викладайте власний опис обставин письмово або записуйте на відео.
  • Свідки. Важливо зберегти дані та контакти осіб, які були свідками воєнного злочину. За можливості також необхідно відібрати в них пояснення із зазначенням всіх обставин, вказаних вище.
  • Матеріальні (речові) докази. Якщо злочин має матеріальні сліди – їх необхідно зберегти. Матеріальними слідами можуть бути уламки техніки та зброї, снарядів або ракет, гільзи та набої, транспортні засоби, сліди на будівлях, документи. Матеріальні сліди необхідно зафіксувати на відео або максимально детально описати із зазначенням обставин, до яких матеріальний слід причетний.
  • Особисте зізнання злочинця. Якщо виникне ситуація, за якої можливо відібрати пояснення у самого воєнного злочинця (наприклад, внаслідок захоплення його в полон) – окрім всієї інформації, яку має надати свідок, його також необхідно запитати про його приналежність до збройних сил, мотив/мету його дій, чи був наказ на вчинення військового злочину та хто його віддав, хто ще був залучений до вчинення воєнного злочину.

 

Максим Шевердін,  партнер LCF Law Group, керівник практики кримінального права, спеціально видання «Економічна правда»

Iншi Публікації

Arrow Arrow
22.11.2018
Україна на міжнародній судовій арені: підсумки та рекомендації майбутніх дій
Читати далi
17.01.2018
Тетяна Ігнатенко коментує останні висновки ЄСПЛ
Короткий експертний аналіз щодо дотримання прав людини у кримінальних провадженнях.
Читати далi
10.10.2017
Тетяна Ігнатенко коментує Проект Закону №159 щодо захисту прав людини
Експертний аналіз щодо нового Проекту Закону №159, внесеного у Парламент Петром Порошенко.
Читати далi