Про пріоритети на посаді партнера Юридичної групи LCF

24.03.20

19 березня 2020 року Юридична група LCF оголосила про розширення свого партнерського складу і включення Юлії Атаманової до складу партнерів. Пані Атаманова має майже 20-річний досвід юридичної практики, до команди Юридичної групи LCF приєдналася в 2015 році в якості радника. Спеціалізується на вирішенні складних комерційних спорів, міжнародних арбітражних процесах, корпоративному та господарському праві. Має ступінь доктора юридичних наук, є асоційованим членом Королівського інституту арбітрів (CIArb, Велика Британія), включена в Рекомендаційний список арбітрів Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті (ТПП) України. В інтерв’ю «Юридичній практиці» Юлія Атаманова розповіла про пріоритети на новій посаді: розвиток ключових практик, розширення пулу клієнтів і спектра послуг, посилення команди.

  • Юліє, які напрямки практики ви розвиваєте в новому статусі партнера?

У команді LCF я продовжую розвивати насамперед практику міжнародного арбітражу і пов’язану з нею практику щодо визнання та виконання іноземних арбітражних рішень, а також рішень іноземних судів. В умовах стирання міждержавних кордонів для бізнесу і взаємопроникнення правових систем арбітраж, як соціальний інститут, який не пов’язаний рамками однієї національної правової системи, набув особливого значення і статусу. Арбітражна практика – це особлива категорія справ, яка відрізняється глибокою експертизою та аналітикою, необхідністю постійно розширювати правосвідомість у зв’язку із взаємодією з правопорядками інших держав, постійним удосконаленням професійних та комунікаційних навичок.

Крім арбітражної практики, ми з колегами докладаємо активних зусиль для розвитку корпоративної практики, в якій, за нашими оцінками, ми досягли хороших результатів. Наприклад, протягом останніх двох років ми надавали підтримку в складних кейсах, пов’язаних з цінними паперами та захистом прав акціонерів, порушених в результаті проведення процедур сквіз-ауту. Останні тенденції судової практики дозволяють говорити про те, що при вирішенні корпоративних спорів суди відступають від раніше сформованих підходів і глибше проникають в суть корпоративних правовідносин, а тому для нас відкриваються нові можливості і перспективи.

Ми також освоюємо нові напрямки, продиктовані мінливими потребами бізнесу та актуалізацією нових завдань. Зокрема, ще в минулому році наша команда розширила свій напрямок за рахунок конкурентної та антимонопольної практик, в яких ми очікуємо значних результатів.

  • Що для вас змінилося з підвищенням до статусу партнера? Чи зросло адміністративне навантаження? Чи змінилися пріоритети в роботі?

Щиро вдячна партнерам за високу оцінку мого внеску в розвиток компанії. Надана мені довіра покладає велику відповідальність і є стимулом для подальшого професійного зростання. Я продовжу роботу над всебічним розвитком нашої команди і впевнена, що попереду у нас ще багато цікавих проектів, переконливих перемог і нових досягнень.

Оскільки статус партнера для мене є новим, на даний момент складно прокоментувати питання про навантаження. Однак точно можу сказати, що в пріоритеті у мене та моєї команди завжди залишається висока якість роботи, етичні стандарти і максимально оперативне реагування та виконання завдань, поставлених клієнтами.

  • Чи очікується активізація арбітражної практики у зв’язку зі зривом контрактів через карантин?

В останні дні активно обговорюється питання, чи є введення карантину форс-мажорною обставиною. На його рішення 17.03.2020 року були внесені зміни до Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні», якими доповнено ст. 14-1 віднесенням до форс-мажорних обставин карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України. Однак в дискусіях на цю тему змішалися абсолютно різні моменти. В Закон доповнення були внесені з метою зняття невизначеності для ТПП при видачі сертифікатів про форс-мажорні обставини, прямо надавши їм таку можливість. Однак, чи є конкретна обставина форс-мажорною за договором, можна визначити тільки на підставі самого договору, який містить як перелік таких обставин, визнаних сторонами, так і механізм їх підтвердження. Без дотримання положень договору про терміни і порядок підтвердження форс-мажору сторона не може розраховувати на полегшення для себе ситуації щодо виконання зобов’язань. І ключове, що хочеться звернути увагу в цьому аспекті: форс-мажор не звільняє від виконання зобов’язань, а тільки від застосування заходів відповідальності, і вимагає встановлення каузального зв’язку між неможливістю виконання зобов’язань і такою обставиною. Тому думка про активізацію кількості арбітражних спорів – дуже спрощена.

  • База розвитку ваших практик – нові клієнти або пул існуючих клієнтів, що працюють з фірмою з інших питань? Наскільки ефективний крос-селінг у вашому випадку?

Ми працюємо і з новими клієнтами, і любимо «старих» клієнтів, які до нас повертаються з новими питаннями і проектами, в тому числі й з інших сфер. Часто нові клієнти приходять за рекомендацією тих, хто з нами працював і переконався у високому професіоналізмі та відповідальності нашої команди. У той же час ми апробуємо й інші форми просування наших послуг: участь у тендерних процедурах, організація та проведення професійних заходів, пропозиція експертної думки. Ці та інші підходи дозволяють нам розширювати не тільки пул клієнтів, але й освоювати нові ринки.

  • Як ви оцінюєте рівень конкуренції на юрринку (в контексті ваших основних практик)? Що можете віднести до конкурентних переваг вашої команди?

На ринку арбітражної практики, а також практики вирішення комерційних і корпоративних спорів, безумовно, достатньо сильних гравців, яких ми поважаємо і раді їх присутності. На мою думку, гідна конкуренція завжди є стимулом для особистого розвитку. Однак, серед незаперечних переваг команди LCF, які допомагають нам залишатися в лідерах відповідних практик, – комбінація глибокої експертизи, незмінної якості послуг і стратегічного підходу в супроводі кожної справи, виходячи із цілей клієнта, а також швидке реагування і гнучкість.

  • Як ви плануєте розвивати особисті професійні якості та вашу команду?

Дружна та єдина в цінностях команда здатна реалізувати будь-які проекти та ефективно реагувати на виклики, що склалися. У професійному плані я та моя команда не плануємо зупинятися на досягнутому. У нас великі плани для особистого і командного розвитку, які стосуються не тільки поглиблення практик і розширення знань, а й підвищення організаційних і комунікаційних навичок. Так, в минулому році ми спільно з колегами закінчили навчальний курс з англійського права на базі British Law Centre, яке є необхідним в арбітражній практиці і затребуваним з боку клієнтів. Ця програма дозволила нам поглибити знання та розуміння договірного і трастового англійського права, а також отримати цікавий досвід розбору англійських кейсів. В цьому ж році ми продовжуємо вивчення англійського права в таких областях, як корпоративне та інтелектуальне право. Також багато планів щодо відвідування галузевих заходів і конференцій після стабілізації глобальної ситуації.

Ми беремо активну участь у проведенні аналітичних досліджень, в тому числі тісно співпрацюємо з American Chamber of Commerce in Ukraine. Ми постійні учасники та організатори всеукраїнських і міжнародних конференцій і форумів, розширюючи таким чином не тільки професійний світогляд, але й географічну присутність і можливості.

Юлія Атаманова, партнер Юридичної групи LCF, спеціально для «Юридичної практики»

 

 

 

 

Iншi Новини

Arrow Arrow