Іван Бондарчук взяв участь в Energy Week Black Sea 2023

10.02.23

7-9 лютого 2023 року в Бухаресті відбулася міжнародна інвестиційна конференція «Energy Week Black Sea 2023».

Вже третій рік поспіль столиця Румунії стає центром дискусій щодо подальшого енергетичного розвитку регіону Чорного моря. Війна в Україні ще більше загострила питання енергетичної незалежності, актуальності використання ВДЕ та створення регіонального ринку електроенергії. Чорноморський регіон має величезний потенціал, відтак може та повинен стати центром відновлюваної генерації. У заході взяли участь делегати з Румунії, Болгарії, України, Молдови, Грузії та Туреччини. До обговорення долучилися представники влади, державні та приватні енергетичні компанії, міжнародні фінансові установи, інвестори, консалтингові компанії.

Панельна дискусія «#STANDWITHUKRAINE Зелена мрія та післявоєнна відбудова України» привернула особливу увагу та не залишила байдужими слухачів. Учасники української делегації розповіли про виклики, що постали перед галуззю ВДЕ України в часи війни, та поділилися баченням шляхів відновлення індустрії.

Зокрема, Іван Бондарчук радник, керівник практики енергетики LCF Law Group, відзначив чотири групи заходів, спрямованих на розвиток відновлюваної енергетики в Україні:

«В першу чергу мова йде про невідкладні заходи для збереження та поновлення існуючих проєктів. Необхідно продемонструвати відповідальність держави перед інвесторами та укріпити довіру до галузі, яка постраждала за минулі роки. До цих заходів слід віднести продовження технічних умов на приєднання до електромереж та механізмів підтримки для відбудови електростанцій, що постраждали від війни; збереження «зеленого» тарифу, забезпечення фінансової стабільності та належних розрахунків з виробниками ВДЕ.

По-друге, слід завершити роботу над законодавством, що регулюватиме правовий режим для інвесторів галузі. Законопроєкти, що були розроблені Міненерго, щодо контрактів на різницю, гарантій походження та низка інших, мають бути розглянуті та прийняті Верховною Радою.

По-третє, електроенергетики повинні визначити стратегічні напрямки та потреби розвитку галузі з урахуванням нових реалій, викликів та вимог енергосистеми. Своєю чергою, юристи та фахівці з регулювання у сфері енергетики мають працювати над імплементацією законодавства ЄС для забезпечення стабільності регулювання.

І по-четверте, можливо, найважливіше: Україна за минулий рік довела, що вона рухається на шляху до перемоги та здатна зберегти свою незалежність. Енергетики довели, що спроможні зберегти функціонування енергосистеми, а галузь ВДЕ довела, що готова до діалогу з Урядом для підтримки стабільності на ринку. Важливо, щоб міжнародна інвестиційна спільнота продовжувала демонструвати інтерес і працювати над розвитком проєктів в Україні, тим самим посилюючи мотивацію місцевих стейкхолдерів та задаючи адженду для політиків.»

Iншi Новини

Arrow Arrow