Юристи допомагають боронити Україну, юристки захищають правову систему

11.04.22

Коли в липні минулого року Анну Огренчук було обрано президентом Асоціації правників України, її план із дев’яти пунктів на дворічний термін передбачав покращення юридичної освіти, підвищення оплати праці жінок-правників, реформу судової системи, боротьбу з корупцією та розвиток регіональних відділень.

Пізніше цього року вона планувала влаштувати прийом на честь 20-річчя Асоціації.

Також Анна, досвідчена судова юристка, що спеціалізується на господарських спорах, співзасновниця та керуюча партнерка Юридичної групи LCF, планувала розвивати новий напрямок – роботу з компаніями, які прагнуть інвестувати в Україну.

Але російське вторгнення в Україну минулого місяця зупинило всі ці плани.

Як і більшість українців, Анна Огренчук не вірила, що Володимир Путін нападе на країну. Вона разом зі своєю родиною відпочивала на гірськолижному курорті у Франції і планувала повернутися додому в день вторгнення.

Відтоді її сім’я проживає в Лондоні з її сестрою, яка працює в Управлінні фінансового контролю і живе у Великій Британії вже 15 років.

Незважаючи на шок та зневіру, першим завданням Анни Огренчук стала евакуація співробітників Юридичної групи LCF, а також перенесення офісу з Києва в безпечніше місце.

Вона каже, що деяких її колег було важко переконати виїхати з міста. Більшість чоловіків молодше 60 років не мають права виїжджати за межі країни, але деякі співробітники LCF вирішили залишитися в Києві. За словами Анни, близько десяти її колег-чоловіків приєдналися до Збройних сил України.

«Вони з юристів перетворилися на захисників України зі зброєю в руках. Це жахливо”, – каже вона.

За словами Анни Огренчук, до вторгнення в Україні було близько 62 тис. юристів, 49% з яких – жінки. За оцінками Асоціації, близько двох третин юристок залишили країну, але продовжують працювати.

Важко знайти щось позитивне в ситуації. Але Анна стверджує, що оскільки юристи-чоловіки захищають країну, в українській юридичній професії зараз переважають жінки, які «захищають правову систему».

Суди все ще функціонують, деякі з них переміщуються з небезпечних районів, а юристи за межами країни все ще представляють клієнтів.

Асоціація правників створила гарячу лінію для надання юридичної допомоги всім, хто зіштовхнувся з проблемами,  спричиненими війною. Спочатку людям потрібна була консультація з міграційних питань. Тепер запити стосуються того, як зареєструвати смерть та які дії у випадку, коли зруйноване житло.

Асоціація також підготувала інфографіку, яка інформує російських солдатів, як здатися в полон, і поради, чого очікувати, маючи статус військового полоненого.

Анна Огренчук зустрілася зі Стефані Бойс, президентом Юридичного товариства Англії та Уельсу, і Марком Фенхоллсом, головою Ради адвокатів, та вдячна за підтримку з боку Великої Британії та міжнародної юридичної спільноти.

Але у неї є безкомпромісне послання для всіх правників, які продовжують обслуговувати російських клієнтів. «Ви повинні припинити надавати послуги росіянам»: чи то робота над реструктуризацією, чи консультування клієнтів, як уникнути санкцій.

Вона визнає, що британським юристам це буде нелегко, і каже, що це «особисте рішення для кожної фірми та юристів». Але наполягає, що юристи мають розуміти свою відповідальність і наслідки своїх дій.

«Виступаючи на користь цих клієнтів, юристи Великої Британії та США допомагають Путіну чинити злочини. Я закликаю всіх юристів: не грайте в цю гру».

Анна додає, що правники повинні бути чесними перед собою щодо того, на чию користь вони діють. «Якщо хтось каже, що допомагає не компанії, яка належить російському уряду, а дочірній компанії, він повинен усвідомити, що це одне й те саме».

«Це не про прибуток. Йдеться про міжнародний правопорядок. Ми боремося не лише за Україну, а й за Європу, Велику Британію, свободу та демократію».

«Бій ведеться не лише на землі із застосуванням зброї, а й на юридичному фронті. Наш обов’язок – не лише українських юристів, а й усієї юридичної спільноти – бути точними та говорити правду, називаючи речі своїми іменами».

За словами Анни Огренчук, на початку вторгнення АПУ намагалася зв’язатися з російськими адвокатами, щоб попросити їх висловитися проти війни. Деякі зробили це, опублікувавши заяви про підтримку України на своїх веб-сайтах.

Але з тих пір, як Дума прийняла закон про те, що за поширення «неправдивої інформації» про «спецоперацію» засуджують до 15 років позбавлення волі, вони замовкли.

Анна Огренчук закликає юристів Великої Британії надати житло або запропонувати роботу українським юристам. Вона також хоче, щоб вони засудили агресію російського уряду.

Навіть коли країну атакують, українці думають, як відбудуватися. Огренчук каже, що роль українських та міжнародних юристів буде мати вирішальне значення для відновлення країни, і частина цих зусиль буде направлена на забезпечення компенсації від Росії.

За її словами, потрібне створення комісії для розрахунку збитків та розробка механізму конфіскації санкційного майна російської федерації, яке має бути передане в спеціальний фонд для компенсації.

Анна народилася в 1981 році, коли Україна була частиною Радянського Союзу. Коли їй було 9 років, комунізм розпався, коли було 15 років, країна прийняла власну конституцію.

Це, каже вона з гордістю, «один із найкращих зразків конституційного права у всій Європі».

Дочку інженерів, яка перейшла в банківську справу, приваблювало комерційне право, тому що вона любить дисципліну, порядок і логіку.

Вона вивчала право в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, а потім – міжнародну економіку в Київському національному економічному університеті, перш ніж здобула ступінь кандидата наук.

Зараз вона перебуває в Лондоні зі своїм чоловіком і двома маленькими синами, і каже, що в ці тривожні часи їй потрібно бути зайнятою. Анна Огренчук планує повернутися в Україну наступного тижня.

 

 

 

Анна Огренчук, керуюча партнерка, для «The Times»

Iншi Новини

Arrow Arrow