Порушення при проведенні обшуку та дії адвоката

25.05.20

Правоохоронні органи іноді грубо обмежують права власників бізнесу та їх співробітників. Наприклад, під час обшуку, вилучення майна або блокування роботи підприємства. У такій ситуації завданням адвоката стає мінімізація шкоди від обшуку.

Максим Шевердін, партнер, керівник практики кримінального права, коментує виданню «Юридична практика»:

На жаль, окремі представники правоохоронних органів часто припускаються порушень процедури обшуку, а також інших обмежень прав власників бізнесу та їх співробітників, особливо в частині вилучення майна або блокування роботи підприємства. У такій ситуації завданням адвоката стає мінімізація шкоди від обшуку.

Досить часто клієнти в перші хвилини обшуку впадають в паніку і роблять багато помилок, тому адвокат повинен заспокоїти клієнта і дати йому чіткий алгоритм первинних дій. Найкраще це зробити заздалегідь, до початку обшуку. Але якщо це не було зроблено, то адвокат у телефонному режимі повинен пояснити клієнту, як діяти до його приїзду.

На практиці співробітники правоохоронних органів часто приходять вже зі «своїми» понятими. В такому випадку необхідно заявити про недовіру понятим і наявність підстав, які дають вам привід вважати таких понятих зацікавленими в результатах обшуку, а також вимагати заміни понятих.

Проводьте власну повну відеофіксацію обшуку. Для цього потрібно подати слідчому / детективу клопотання про проведення відеофіксації, а одному з адвокатів – здійснити її самостійно.

При проведенні обшуку іноді має місце психологічний тиск на клієнта та його співробітників з боку слідчого (погрози, залякування, вмовляння з метою отримати будь-яку додаткову інформацію або схилити до співпраці). Крім того, обшук сам по собі вже є стресом для клієнта. Тому адвокат повинен мінімізувати таке спілкування і не допустити можливих незаконних дій правоохоронців.

Якщо ви вбачаєте в діях слідчого та/або інших учасників обшуку порушення, це обов’язково слід зафіксувати в протоколі обшуку. Це дозволить в подальшому вказувати на такі порушення в суді.

 

Iншi Новини

Arrow Arrow