Трудові відносини відповідно до нового законопроєкту «Про працю»

23.07.20

На офіційному порталі Федерації професійних спілок України було оприлюднено проєкт закону «Про працю». Про що йдеться?

ABC-тест для кваліфікації цивільно-правових відносин у трудові де-факто існує вже давно, оскільки Верховний Суд неодноразово висловлював позицію щодо ознак трудових відносин. А його висновки, зважаючи на вимоги законодавства, повинні не лише враховуватись судами, але й виконуватись державними органами.

Водночас введення подібних ознак у законодавчу площину — це, очевидно, плюс, оскільки виводить регулювання спірного питання на новий рівень та дозволяє досягти певної стабільності правовідносин та більш очікуваних рішень контролюючих органів щодо перекваліфікації роботи підприємців.

Однак запропонований доопрацьованим проєктом закону «Про працю» перелік ознак має низку нюансів, які можуть звести нанівець згадані плюси.

По-перше, пропонований перелік не є вичерпним, а контролюючі органи зможуть використовувати й інші ознаки трудових відносин, які, на їхню думку, відповідають специфіці діяльності фізичних та юридичних осіб, в інтересах яких виконуються роботи.

Чи використовуватиметься така дискреція в повноваженнях на користь платників податків – питання риторичне.

По-друге, не визначено, чи необхідна сукупність ознак для кваліфікації відносин в якості трудових.

Без цього контролюючий орган, скажімо, лише вбачаючи, що особа надає послуги, аналогічні за змістом та характером роботи, що виконується працівниками роботодавця, уже може здійснити перекваліфікацію. Так, якщо у підприємства вже є юрист, то залучення зовнішніх радників може мати податкові наслідки.

По-третє, сам перелік ознак трудових відносин не є досконалим. Зокрема, відсутня основна ознака – регулювання в межах трудових відносин самого процесу праці, а не отримання її результату, як у відносин цивільно-правових.

Також відсутнє чітке визначення регулярності виплати винагороди. У такому разі під удар можуть потрапити підприємства, які розбивають платежі за виконані роботи на два та більше платежів.

Маємо надію, що оприлюднений проєкт закону «Про працю» є робочим варіантом та буде доопрацьований до його подання до Верховної Ради, що дозволить використовувати плюси законодавчого визначення ознак трудових правовідносин, а не додати головного болю платникам податків.

Ігор Бєліцький, юрист, Юридична група LCF, спеціально для видання The Page

Iншi Новини

Arrow Arrow