Шотландський закон про коронавірус на захисті громадян

08.07.20

Гарним прикладом того, як уряди в деяких державах намагаються підтримати своїх громадян, є Шотландія. Закон про коронавірус в Шотландії був прийнятий 1 квітня 2020 року з єдиною метою – надати додаткову допомогу фізичним особам для подолання економічних наслідків, спричинених пандемією.

Законом вводиться мораторій на застосування заходів зі стягнення боргів строком на шість місяців. Відповідно до положень закону дія мораторію може бути продовжена двічі на наступні шість місяців, що не має загалом перевищувати 18 місяців. Разом з тим, законом надаються повноваження уряду припинити дію цих заходів у будь-який момент, коли потреба у таких заходах відпаде.

Як пояснюється, мораторій має забезпечити захист осіб від дій щодо стягнення боргу протягом визначеного строку. Цікавою може видатись мотивація введення тимчасового мораторію – це сприяння зменшенню стресу та психічних розладів, що можуть бути спричинені діями щодо повернення боргів у період невизначеності, надання додаткового часу для пошуку шляхів розв’язання проблем заборгованості, захист тих боржників, які постраждали від коронавірусу та майновий стан яких зможе бути відновлений після пандемії тощо.

Мораторій є доступним для фізичних осіб та певних юридичних осіб, які є суб’єктами правовідносин щодо звернення примусового стягнення на майно боржника відповідно до Закону про банкрутство 2016 року. Зокрема, такими особи є сторони трастових відносин, партнерства, органи управління компанії, суб’єкти підприємництва, які не є юридичними особами, та товариства з обмеженою відповідальністю, що регулюються Законом про партнерства з обмеженою відповідальністю 1907 року (схоже з простим товариством), а також фізичні особи, які є партнерами та учасниками таких бізнес утворень.

Важливо зазначити, що для того, щоб скористатись мораторієм, необхідно пройти певну процедуру, яка розпочинається із заповнення затвердженої форми-звернення. Важливим є те, що звернутись за таким засобом тимчасового захисту можуть ті особи, хто дійсно постраждав від коронавірусу, а відомості про запровадження такого мораторію стосовно боржника вводяться у державний реєстр банкрутств. У разі, якщо моніторинг за дотриманням цих правил покаже, що особа використала цей засіб захисту неналежно, мораторій може бути скасований зі всіма негативними наслідками для такої особи.

Олександр Бірюков, радник Юридичної групи LCF

Джерело: http://www.legislation.gov.uk/asp/2020/7/contents 

Iншi Новини

Arrow Arrow